Wat is er nieuw in BiSL 4e editie?

BISL 4e editieInleiding


De vierde editie van BiSL is gelanceerd. BiSL is een framework voor Informatiemanagement. Deze vierde editie markeert ook het einde van het tijdperk waarin het beheer en ontwikkeling van het ASL en BiSL gedachtengoed was ondergebracht bij de ASL BiSL Foundation.


Per eind 2022 is de ASL BiSL Foundation opgeheven. Sinds 2023 vervullen interessegroep Open Standards van de KNVI en Van Haren Publishing deze rol. In het KNVI persbericht van 7 december 2022 staat:


Voor de volgende stap is het voor de ASL BiSl Foundation belangrijk dat de community actief blijft en dat het Intellectuele Eigendom beschikbaar blijft en verder wordt ontwikkeld. De KNVI en Van Haren Publishing werken mee om de kennis, de kunde en het netwerk te borgen.’


Ervaren trainer en consultant, René Visser, geeft in deze blog zijn visie op de ontwikkelingen in het BiSL Framework.

Het nut is BiSL


Voor de duidelijkheid, BiSL is een bijzonder nuttig framework dat veel handvatten geeft voor business informatiemanagement (BIM), BiSL:

  • helpt functioneel beheerders en andere betrokkenen binnen het domein van business informatiemanagement om hun taken en verantwoordelijkheden op operationeel, tactisch en strategisch niveau binnen het domein van business informatiemanagement duidelijk te structureren en te begrijpen;
  • biedt richtlijnen voor het op succesvolle wijze kunnen doorvoeren van wijzingen in de informatievoorziening en informatiesystemen van een organisatie;
  • biedt richtlijnen voor het bieden van dagelijkse ondersteuning aan gebruikers, het beheren van meldingen en het pro-actieve communicatie naar de gebruikers en het opstellen van rapportages;
  • helpt op strategisch niveau bij het ontwikkelen van een informatiebeleid en -strategie die aansluiten bij de bedrijfsdoelen. Dit omvat onder andere het definiëren van informatiebehoeften en het bepalen van de richting voor toekomstige informatievoorziening.

Wat is er veranderd in de 4e editie?


De veranderingen in het framework ten opzichte van de vorige editie zijn minimaal. In het voorwoord van de vierde editie staat:

  • het proces Beheer Bedrijfsinformatie is anders gerangschikt binnen het procescluster Gebruiksbeheer om daarmee de centrale rol van dit proces te benadrukken;
  • de tekenstijl is opgefrist, minder hoekig meer rondingen.


Sinds de eerste publicatie van het BiSL framework in 2005 is er weinig veranderd in het model:

  • de term ‘functioneel beheer’ is vervangen door business informatiemanagement (BIM) in 2e editie;
  • het proces Operationele ketenafstemming is toegevoegd;
  • het proces Behoeftemanagement is in de laag van sturende processen naar links verplaatst in 3e editie;
  • het proces Beheer bedrijfsinformatie heeft een centrale plek gekregen in het cluster Gebruiksbeheer in 4e editie.

Verbeterpunten BiSL 4e editie


Tegelijk is er met deze nieuwe editie de kans gemist om na bijna 20 jaar het framework wat grondiger te evalueren en te herzien. Er zijn namelijk wel een aantal zaken, die ondertussen voor verbetering vatbaar zijn. Ik noem er hieronder twee.

BiSL is geen procesframework


Mijn eerste punt is dat BiSL nog steeds een proces-framework wordt genoemd. Met andere woorden, het zou alle processen beschrijven, die een rol spelen binnen het aandachtsgebied BIM. Bij nadere analyse blijkt echter al snel dat BiSL geen procesmodel is en dus ook geen procesbeschrijvingen bevat.


Zoals onder andere in ISO documenten en in ITIL4 staat aangegeven is een proces een samenhangende reeks activiteiten die inputs omzet in outputs. Processen definiëren tevens de volgorde van acties en hun afhankelijkheden. Als je de BiSL processen langs deze meetlat legt is al snel duidelijk dat in BISL geen processen beschreven staan, maar taken of hooguit procesgebieden.

Verwijzingen naar oudere versies ITIL en COBIT


Mijn tweede punt betreft de beschrijving van de wijze waarop BiSL zich verhoudt andere aanpakken en frameworks. De beschrijving van betreffende frameworks is echter deels op verouderde versies gebaseerd.


Je treft bijvoorbeeld een beschrijving aan van ITIL, die gebaseerd is op ITIL V3, terwijl ITIL4, met veel nieuwe inhoud, al in 2019 is gepubliceerd.


Hetzelfde geldt voor COBIT, waarvan de beschrijving gebaseerd is op COBIT 5 en niet op de laatste versie COBIT 2019.


Ook zijn de beschrijvingen van de raakvlakken en overeenkomsten met andere frameworks en aanpakken zeer oppervlakkig beschreven.

Toekomst van BiSL


Om BiSL ook in de toekomst relevant te houden voor de inrichting en werkwijzen van business informatiemanagement is daarom volgens René Visser meer nodig dan de beperkte facelift van de 4e editie. Het initiatief ligt nu bij Van haren Publishing en het bestuur van de betreffende KNVI-interessegroep.


Contact opnemen


Auteur: René Visser. René is een ervaren trainer en adviseur op het vlak van it-servicemanagement onder meer bij Hogeschool Rotterdam, met zo’n 30 jaar ervaring bij onder meer GetronicsPinkroccade (nu KPN) en de Postbank (nu ING). Daarnaast heeft René een achtergrond in MVO en sociale psychologie.

Bronnen en verwijzingen:

BiSL boek de 4de Editie – Van Haren Group

ITB08-05_Meijer_ BiSL ITIL v3.pdf (maise.nl)