7s model, Spiral Dynamics en Theory U. Gebruik jij ze al?
Wellicht heb je al eens van een van deze verandermanagement modellen gehoord. Weet je ook hoe deze modellen eigenlijk werken? En nog belangrijker, hoe jij ze kunt gebruiken? Om dit te weten te komen moet je eerst de basis van verandermanagement begrijpen.
Binnen jouw organisatie vinden continu veranderingen plaats. Zowel gepland als ongepland. Je herkent het vast wel:
- Er start een project in jouw organisatie om bedrijfsprocessen te verbeteren met behulp van een nieuwe applicatie.
- Door een fusie of overname van het bedrijf waar jij werkt, vindt er in een kort tijdsbestek veel verandering plaats.
- Om in te spelen op externe factoren wordt er om een transformatie in digitalisering, verduurzaming of een nieuwe agile werkmethode gevraagd.
Vanuit projectmanagement is er in dit soort situaties aandacht voor ‘harde zaken’ zoals nieuwe systemen, rollen en organisatiestructuren. Echter, hoe zit het met de factor ‘mens’?
Pas als de betrokkenen meedoen worden de verwachte resultaten bereikt, kansen gegrepen en bedreigingen afgewend. In de praktijk kan het meekrijgen van mensen vaak nog een stuk beter. Met inzichten van de beste professionals en de beste verandermodellen op dit vakgebied kun je je verandertrajecten veel effectiever aanpakken. Zo kun je leren hoe je gedrag, houding en overtuigingen kunt beïnvloeden. We hebben een Top 10 verandermanagement modellen voor je samengesteld die je hier uitstekend bij kan helpen.
Meer weten over het managen van verandertrajecten?
Willen, moeten en kunnen
De basis van elk verandertraject
Deze 3 vragen vormen de basis van veel verandermodellen
Drie belangrijke vragen die veel bekende modellen gemeen hebben en die je jezelf bij elke verandering moet stellen:
- Moeten we dit (nu)? Is dit dringend en belangrijk? Allerlei kansen en bedreigingen stapelen zich op. We moeten een keuze maken want we kunnen niet overal op in gaan. En wanneer acties kunnen worden uitgesteld zijn er genoeg redenen om dat ook te doen. Zo kunnen belangrijke veranderingen te laat worden ingezet.
- Willen we dit? Wat is onze motivatie of houding ten opzichte van deze verandering. Hoe dient dit onze organisatie? En what’s in it for me?
- Kunnen we dit? Is duidelijk wat er voor aanpassing van ons wordt gevraagd en hebben we de competenties of kunnen we de ontwikkeling doormaken om dit ook te doen? En kan ik dit wel?
De Top 10 verandermanagement modellen
- 3 step change model van Lewin
- Systeemdenken van Peter Senge
- Spiral Dynamics van Don Beck en Chris Cowan
- 8 step change model van John Kotter
- Culturele dimensies van Geert Hofstede
- Veel voorkomende oorzaken van weerstanden van Rosabeth Moss Kanter
- 7s-model van McKinsey
- De drie motiverende factoren van Daniel Pink
- Theory U-model van Claus Otto Scharmer
- Change curve van Kübler-Ross
Ontdek hoe je deze verandermanagement modellen kunt toepassen
Je kent nu tien van de bekendste modellen, maar er zijn er nog veel meer die je kunt gebruiken om invloed uit te oefenen op een transitie. Wat al deze modellen gemeen hebben, is dat ze niet hét eenduidige antwoord zijn op de problemen die zich voordoen bij een transformatie. Elk model heeft zijn eigen voor- en nadelen en allemaal benaderen ze de theorie vanuit een ander perspectief. Het is aan jou om te bekijken welk modellen zich het best lenen voor jouw organisatie en bij de context waarin de verandering plaatsvindt. Welke modellen helpen jou het best om je gewenste verandering te realiseren?
Download de whitepaper voor praktische informatie over elk model uit onze top 10.